(0416) - 652420
   Homepage     Kweektips     Buxusmot Eeuwig zonde!

Buxusmot

Eeuwig zonde!


De rupsen van de buxusmot kunnen in korte tijd veel vraatschade aanrichten. Opvallende symptomen zijn dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsel. De eerste schade is echter lastig te zien. De vraatsporen van jonge rupsen zijn namelijk kleine mineergangen of blaasmijnen omdat ze het bladmoes aan de onderkant van het blad wegschrapen. Zodra ze de bladeren aan elkaar spinnen valt de schade en aanwezigheid van de rupsen steeds meer op.
Een grote hoeveelheid rupsen kan uiteindelijk zelfs een hele plant kaalvreten. Na aantasting zijn de planten vaak verzwakt en zijn ze gevoeliger voor schimmels. Deze combinatie kan leiden tot een volledige afsterving van de buxusplant.

Buxusmot - Eeuwig zonde! foto 1 Buxusmot - Eeuwig zonde! foto 1

De buxusmot komt van oorsprong uit Azi en is pas sinds enkele jaren actief in West-Europa. Ook in Nederland verovert de buxusmot meer en meer terrein.
De mot is over het algemeen wit van kleur met een bruine rand. De spanwijdte is zon 4 cm, wat relatief groot is voor een motvlinder. Buxusmotten leven ongeveer 8 dagen en zetten hun eitjes in kleine groepjes af aan de onderkant van de buxusblaadjes.

 

De jonge rupsen zijn vuilgeel en krijgen na enkele dagen bruine lengtestrepen. Volgroeide rupsen zijn fel groen met een zwarte kop en zijn zon 4 cm groot. Ze hebben zwarte stippen en lichte en zwarte lengtestrepen. De ontwikkeling van ei naar pop duurt ongeveer 26 dagen.

Gemiddeld hebben we in Nederland 2 generaties van buxusmotten per jaar. De eerste generatie motten vliegt van ongeveer eind mei tot half juni. De rupsen die daaruit voortkomen, zijn in augustus volgroeid. Vanaf eind augustus vliegt de tweede generatie motten. De rupsen overwinteren, dus ze kunnen het hele jaar aangetroffen worden.
BESTRIJDING
De schade is te beperken door de buxus in april/mei al te controleren en de aanwezige rupsen te verwijderen. Daarmee voorkom je toename van de populatie in de zomer.
Het beste kun je kijken of je in de buxus aangevreten plekken of aan elkaar gesponnen takjes met uitwerpselen erin ziet. Vaak vind je daar de groen met zwarte rupsen, die wel 4 cm lang kunnen worden.Het beste is om de rupsen en de poppen met de hand te verwijderen. De pop is lichtgroen tot bruin en zit in een dicht spinsel tussen de samen gesponnen bladeren. Probeer de (jonge) rupsen en poppen in het voorjaar zo goed mogelijk weg te halen om de ontwikkeling in de zomer af te remmen. Voer de aangedane plantendelen af en blijf de planten regelmatig controleren. Zorg er wel voor dat de rupsen niet levend in de groencontainer terecht komen. Hieruit kunnen ze namelijk ontsnappen en zo voor een verspreiding van het probleem zorgen.


 

Het is ook mogelijk om de buxusmot te bestrijden met Spruzit-R van Ecostyle of met Luxan Pyrethrum vloeibaar. Dit zijn een ecologische product op basis van een natuurlijk pyrethrum en bestrijdt zeer effectief de rupsen van de buxusmot. 

Contact
 • Agro Nova BV
  Van der Duinstraat 128
  5161 BS
  Sprang Capelle

  Tel: (0416) - 652420
  Email: info@agronova.nl

© Agro Nova BV - Van der Duinstraat 128 - 5161 BS - Sprang Capelle Webdesign: KtB